На Европа, според студијата на консултантската фирма „Транспорт интелиџенс“, ѝ недостигаат 400.000 возачи на камиони за покривање на тековните потреби, а само во Велика Британија 76.000 работници.

Покрај тоа, тоа е пазар кој моментално не може да привлече млади луѓе и покрај потребата од работна сила во Шпанија, каде има 15.000 слободни работни места.

Очигледна е родовата нееднаквост во синдикатот. Од 250.000 возачи на камиони кои работат во Шпанија, само пет илјади се жени, односно само два отсто од жените работат во транспортниот сектор.

Во Европа податоците не се многу различни. Седум проценти во Италија и пет проценти во Германија се жени зад воланот.

Стереотипите за возачите на камиони, кои вообичаено се користат во општеството, влијаеја на фактот дека сликата проектирана за жена која вози меѓуградски превоз е негативно пристрасен.

Сепак, кризата во транспортот, кој страда од сериозен недостиг на кадар, доведува до исчезнување на тие предрасуди, па шпанските работодавци излезот од кризата го гледаат во поголемото воведување на жените во оваа работа.