Околу 71 процент од потрошувачите на ЕУ ги промениле своите навики за трошење за да ја задржат храната на трпеза во услови на економска криза, објави Блумберг, повикувајќи се на истражување на американската компанија ИРИ.

Според извештајот, „заморот од инфлација“ доведе до однесување кое не е забележано од 1970-тите и 1980-тите, како што се прескокнување оброци, намалување на храната, купување застарени стоки или предмети по намалени цени.

Околу 58 отсто биле принудени да ги намалат основните работи, а 35 отсто користат лични заштеди или земаат заеми за да ги платат сметките.

Повеќе од половина од испитаниците, исто така, откриле дека планираат да ги намалат нарачките на храна, додека 47 отсто рекле дека ќе ги ограничат посетите на ресторани, барови и кафулиња.