Министерството за труд и социјална политика ја објави програмата на неработни денови за 2023 година.

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2023 година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ:

 • 01 јануари (недела), Нова Година, 02 јануари (понеделник) е неработен ден,
 • 07 јануари (сабота), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
 • 17 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
 • 21 април (петок), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
 • 1 мај (понеделник), Ден на трудот,
 • 24 мај (среда) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
 • 02 август (среда), Ден на Републиката,
 • 8 септември (петок), Ден на независноста,
 • 11 октомври (среда), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (понеделник), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
  8 декември (петок), „Св. Климент Охридски“.

За граѓаните од православна вероисповед

 • 06 јануари (петок), Бадник, ден пред Божик,
 • 19 јануари (четврток), Богојавление (Водици),
 • 14 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
 • 2 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
 • 28 август (понеделник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 10 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
 • 01 ноември (среда), Празникот на сите светци,
 • 25 декември (понеделник), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 28 Јуни (среда), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам.
 • За граѓаните припадници на албанската заедница
  22 ноември (среда), Ден на Албанската азбука.

За граѓаните припадници на српската заедница

 • 27 јануари (петок), Свети Сава.

За граѓаните припадници на ромската заедница

 • 08 април (сабота), Меѓународен ден на Ромите.

За граѓаните припадници на влашката заедница

 • 23 мај (вторник), Национален ден на Власите.

За граѓаните припадници на еврејската заедница

 • 25 септември (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур.

За граѓаните припадници на бошњачката заедница

 • 28 септември (четврток), Меѓународен ден на Бошњаците.

За граѓаните припадници на турската заедница

 • 21 декември (четврток), Ден на настава на турски јазик.