Кока-Кола, ПепсиКо и Нестле се обвинети за „нула напредок“ во намалувањето на пластичниот отпад, откако трета година по ред беа прогласени за најдобри загадувачи на пластика во светот.

Кока-Кола беше рангирана на 1 загадувач на пластика во светот од Break Free From Plastic во годишната ревизија, откако нејзините шишиња со пијалоци беа најчесто отфрлени на плажи, реки, паркови и други места за легло во 51 од 55 испитани нации минатата година тоа беше најчесто пополнето шише во 37 земји, од 51 анкетирано.

Откриено е дека е полошо од Пепсико и Нестле заедно: брендирањето Кока-Кола е пронајдено на 13.834 парчиња пластика, со брендот ПепсиКо на 5.155 и брендот на Нестле на 8.633.

Годишната ревизија, спроведена од 15.000 волонтери низ целиот свет, идентификува најголем број пластични производи од глобални брендови пронајдени во најголем број земји.

Оваа година тие собраа 346.494 парчиња пластичен отпад, од кои 63% беа обележани јасно со потрошувачка марка.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде