Околу 93% од 90 пациенти со сериозни последици од коронавирус се третирани во неколку грчки болници со нов лек развиен од тим во Медицинскиот центар Сораски во Тел Авив, како дел од фазата II на испитувањето на третманот и беа отпуштени за пет дена од болничко лекување.

Ова не е пракса за пациенти со тешка клиничка слика од ковид. Тестирањето во Фаза II ги потврди резултатите од Фазата I, која беше спроведена во Израел минатата зима и во која 29 од 30 пациенти во умерена до сериозна состојба закрепнаа за неколку дена.

Главната цел на оваа студија беше да се потврди дека лекот е безбеден, рече проф. Рече Надир Арбер.

До ден денес немаме регистрирано значителен несакан ефект кај кој било пациент од двете групи. Истражувањето беше спроведено во Атина бидејќи Израел немаше доволно релевантни пациенти. Главен истражувач беше грчкиот комесар за коронавирус, проф. Сотирис Циодрас.

Арбер и неговиот тим, вклучувајќи го и Др. Ширан Шапира, го разви лекот базиран на молекула што професорот ја проучува веќе 25 години наречена ЦД24, која природно е присутна во телото.

Важно е да се запамети дека на 19 од 20 пациенти со КОВИД-19 не им е потребна терапија, рече Арбер.

По прозорец од пет до 12 дена, кај околу 5% од пациентите симптомите почнуваат да се влошуваат. Главната причина за клиничко влошување е прекумерното активирање на имунолошкиот систем, исто така познат како цитокинска бура.

Во случај на пациенти со КОВИД-19, системот почнува да напаѓа здрави клетки во белите дробови.

Ова е токму проблемот што го цели нашиот лек, рече тој.

CD24 е мал протеин што е закотвен на мембраната на клетките и служи за многу функции, вклучително и за регулирање на механизмот одговорен за цитокинската бура.

Арбер нагласи дека нивниот третман, EXO-CD24, не влијае на имунолошкиот систем во целина, туку само го таргетира овој специфичен механизам, помагајќи повторно да се најде неговиот правилен баланс.

ИЗВОРjpost.com
претходниот член,Бионтек: Трета доза на вакцина ќе се прима по 12 месеци од втората
Следната статијаСите досега познати соеви на коронавирус и нивни специфики