СЕКОЈА ГОДИНА, бројот на инсекти што прелетуваат, лазат или копаат во некои делови на планетата опаѓа за еден или два проценти. Тоа значи дека во областите со силно опаѓање може да изгубат дури една третина од сите нивни инсекти за две децении. Тоа е лоша вест, откриваат научниците денес во Зборник на трудови на Националната академија на науките (PNAS). Десетици експерти за инсекти придонесоа во низа извештаи во списанието за тоа како инсектите поминуваат низ целиот свет, во добро и лошо.

Добрата вест – ако треба да се најде добра вест – е тоа што не сите инсекти опаѓаат толку брзо. На некои дури им се зголемува бројот. И што е најважно, велат истражувачите, има надеж за одржување на најобилните и најразновидните суштества.

Светот на инсекти, проценет на до 10 милиони видови, страда од повеќе од еден проблем. Заканите се движат од уништување на шумите, климатски промени и инвазивни видови до индустриско земјоделство, па дури и загадување на светлината.

„Смрт за илјада исечоци“, вака го објаснува Дејвид Вагнер, ентомолог од Универзитетот во Конектикат, кој придонесе за новиот извештај.

Робусните популации на инсекти се од витално значење од различни причини, почнувајќи од тоа како го поддржуваат снабдувањето со храна во светот до тоа како создаваат цвеќиња во дворот преку опрашување. Иако повеќето од нас би сакале да не наидуваме на многу најмали суштества на планетата, нивната улога во нашите животи не може да се прецени. Ниту, пак, потребата да се направи заштита на инсектите не може да не ни биде приоритет, велат научниците.

 „Инсектите, како и секој дел од природниот свет, опаѓаат“, вели Метју Фоистер, екологист на инсекти од Универзитетот во Невада, Рено, кој исто така придонесе за извештајот. „Но, јасно е дека инсектите имаат можност да се вратат. Тешко е, но не е доцна “.

Преку хиперболата

Извештаите за глобален пад на инсектите не се нови. Во текот на изминатите неколку години, растечкиот број на студии и вести го привлече вниманието на проблемот со многу различни изрази – декларации за инсектот Армагедон од една страна во извештаите за предизвикувачки поими за апокалипса во очекување за шестоножните инсекти од друга страна.

Вагнер вели дека тој и другите истражувачи кои придонеле за новиот извештај имаат за цел да ја надминат хиперболата со анализа на што повеќе истражувања во врска со моменталниот глобален статус на инсектите. „Ова е многу поискусна, повнимателна, критичка проценка“, вели тој, отколку некои од претходните извештаи кои потенцираа екстремни загуби во одредени региони и ги екстраполираше низ целиот свет.

Дали инсектите опаѓаат со застрашувачка брзина? Да, вели тој. Дали е тој покомплексен од претстојниот глобален колапс? Исто така да.

Како пример, Фористер, кој студира пеперутки во западниот дел на САД, посочува на два вида што претставуваат многу различни ситуации. Фритиларниот залив, генерално пронајден во јужните делови на САД, Мексико и Централна Америка, сега цвета во Калифорнија бидејќи луѓето таму го одгледуваат нејзиниот домаќин, лозата од страст, популарно украсно растение.

Спротивно на тоа, големата мермерна пеперутка, која успева на инвазивни растенија од синап, беше широко распространета сè додека не се сруши нејзиното население, најверојатно жртва на тројниот уништување на климатските промени, загубата на живеалиштата и пестицидите. Студијата на Фористер се фокусира конкретно на тоа како климатските промени влијаат на пеперутките.

Видовите се борат со шумски пожари, суша и екстремни временски прилики, а додека претходните теории тврдеа дека пеперутките во планинските региони може едноставно да се движат нагоре или надолу по планинските предели за да искористат подобри услови, се чини дека не е така, барем не за сите видови.

Другите видови, вклучувајќи ја и познатата пеперутка монарх, се снашле подобро отколку што се очекувало во текот на летото од 2011 до 2015 година, кога потоплите услови им дадоа повеќе време да се размножуваат. Но, тоа не го спречи континуираниот пад на монарсите на Запад. (Дознајте зошто на западните монарси им е забранета заштита од загрозени видови.)

Како можеме да помогнеме

Среде статистички разурнувачките бројки, Фористер и Вагнер велат дека има надеж.

Германија вети скоро 120 милиони долари за зачувување, следење и истражување на инсектите во 2019 година. Костарика одобри меѓународни организации да потрошат 100 милиони долари за инвентар и да следат делови од ДНК на „секое повеќеклеточно суштество во земјата во текот на една деценија“, што ќе биде особено важно за безброј непознати тропски инсекти, пишува Вагнер во воведниот есеј на извештајот.

Граѓанските научници се засилуваат за да помогнат во проширувањето на базата на знаење. Апликација, iNaturalist, каде што корисниците поставуваат слики за идентификација и категоризација, станува еден од најголемите извори на набудување на инсектите.

Решенијата за сеопфатни проблеми како климатските промени бараат законодавство и нови политики, но самите поединци можат да направат разлика за инсектите во нивните дворови, населби и заедници, велат Вагнер и Фористер (Прочитајте како бумбарите исчезнуваат во време на климатски хаос.) Еден начин е да се ограничи употребата на пестициди и хербициди на тревниците.

Уште подобро, размислете да претворите дел од вашиот тревник во природна област. Habивеалиштето за инсекти може да се зголеми за повеќе од четири милиони хектари во САД, ако секој дом, училиште и парк преобрази 10% од своите тревници, пишува ентомологот Акито Ј.Кавахара, од Универзитетот во Флорида во Гајнсвил, пишува во извештајот PNAS. Одгледувајте природни растенија и ограничувајте го надворешното осветлување што привлекува и често убива ноќни инсекти.

Уште поедноставно, оставете стапчиња во градините и некоја гола земја откриена на есен за пчелни гнезда, вели Луша Тронстад, безрбетниот зоолог со Базата на податоци за природна разновидност во Вајоминг, која го проучува падот на западниот бумбар и не била вклучена во извештајот. Не подигнувајте лисја пред зимата. „Луѓето можат да бидат малку мрзливи, а тоа ќе им користи на инсектите“, вели таа. (Еве девет начини за поддршка на пчелите и другите опрашувачи дома.)

Тронстад исто така забележува дека судбината на видот може брзо да се смени на подобро или полошо. Западниот бумбар опадна за 93 проценти за нешто повеќе од две децении.

Во меѓувреме, загрозената сина пеперутка Канер, именувана од романсиерот и ентомолог Владимир Набоков, реагираше добро на напорите за обновување, вели Вагнер.

Малата пеперутка долго време страдаше од сузбивање на пожар и станбен и трговски развој во своето песочно живеалиште од рабовите на Големите езера до Нова Англија. Напорите за засадување и промовирање на лупин – што им требаат на возрасните и ларвите – и други проекти за подобрување на живеалиштата.

Дали малите, лични промени, како ограничување на употребата на пестициди на вашиот тревник, ќе ги спречат најлошите ефекти од климатските промени? Не, вели Фористер. Но, тоа ќе направи разлика во вашите локални популации на инсекти и тие разлики се собираат.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде