На растенијата, како и на луѓето, им се потребни одредени хранливи материи за да бидат силни и цели.

Здравата, избалансирана почва ги содржи сите хранливи материи што му се потребни на растението, но може да ги изгуби со текот на времето.

Ѓубрива често содржат три основни хранливи материи за растенијата – кислород, фосфор и калиум – како и голем број корисни микронутриенти кои можат да помогнат во фотосинтезата.

Од друга страна, растителната храна обично содржи само неколку од нив.

Како и да е, како што пишува MindBodyGreen, можно е да направите сопствена растителна храна користејќи вообичаени кујнски состојки кои инаку би отишле во ѓубре.

Оваа природна, домашна растителна храна е обично побезбедна од синтетичките ѓубрива што се купуваат во продавница, кои се високо концентрирани и можат да им наштетат на растенијата доколку се применат премногу.

  • Состојки:

– Неколку лушпи од јајца претходно исчистени, сушени и смачкани на мали парчиња

– 1-2 шолји талог од кафе

– 1 кора од банана

Измешајте ги сите состојки во еден сад. За градинарски растенија, ископајте дупка неколку сантиметри под земјата за да ја ставите смесата, а потоа повторно покријте ја со земја.

За домашни растенија, наполнете го садот со земја, додадете ја смесата, а потоа продолжете да го полните садот со земја и растенија на почетокот на вегетацијата.

Овие состојки обезбедуваат постојан извор на калиум, фосфор, калциум и кислород.

Кислородот од седиментот помага во растот на лисјата, калциумот и фосфорот од јајцата помагаат во растот и силата на коренот, а калиумот од бананите може да го подобри здравјето на растенијата.