Холандија е во шок, бидејќи инфлацијата се искачува до рекордни 17 отсто, а цените растат многу побрзо отколку во соседните земји.

Секојдневниот живот во септември во просек поскапел за 17,1 отсто. Ова го објави статистиката на Холандија (CBS) во првичната проценка, врз основа на усогласениот европски метод на мерење. Никогаш порано инфлацијата не пораснала толку многу за само еден месец.

Месец претходно цените поскапеа во просек за 13,7 отсто на годишно ниво. Со големиот скок, инфлацијата во Холандија расте многу побрзо отколку во соседните земји. Во Германија, најголемата економија во Европа, инфлацијата достигна 10% овој месец. Во Белгија инфлацијата се зголеми на 11,3% во септември.

Инфлацијата одамна е многу висока бидејќи цените на гасот и струјата нагло пораснаа. Но, тие повисоки трошоци за енергија, исто така, се повеќе влијаат на цените на храната.

Цените на енергијата ги пресметува статистиката на Холандија врз основа на нови договори. Тоа значи дека фактичката инфлација може да биде помала бидејќи во никој случај сите домаќинства не мораа да склучат нов договор за енергија во септември. Заводот за статистика работи на нов метод за мерење и пресметување на цените на енергијата. Развојот на цените на енергијата мора подетално да се отслика во ова, коментира еден странски портал.