дома информација вест Иднината ќе биде „глокална“

Иднината ќе биде „глокална“

33
0

Пандемијата КОВИД-19 ќе ја забрза глобализацијата, но процесот нема да биде линеарен. Иднината ќе биде мешавина од истовремено зајакнување на трендовите на глобализација и регионализација, оптимистички и песимистички сценарија, поради што можеме да кажеме дека ќе биде „глокална“, рече футурологот на германскиот институт за иднината, Тристан Хоркс.

За време на првиот панел на овогодинешното издание на „Паметен град фестивал 2020“, тој изјави дека корона вирусот и придружните социјални и економски промени нема да бидат „супер тренд“, односно настан што ги редефинира условите за живот и навиките на глобалното население за 25 години или повеќе.

Тој исто така верува дека, меѓу трендовите што ги носи глобализацијата со себе, само урбанизацијата и мобилноста ќе бидат загрозени, имајќи предвид дека коронската криза покажа дека канцелариската работа не е неопходна ставка за повеќето компании кои не се занимаваат со производство.

КОВИД-19 нема да ги забрза промените, што самите доаѓаат со огромна брзина, но додаде дополнително полнење, особено во областа на дигитализацијата … Луѓето често паѓаат во„ грешка на линеарноста “, што значи дека во иднината гледаме или утопија или дистопија. Не е толку едноставно и ќе се соочиме со голем број трендови и контра-трендови кои не мора да бидат исклучени меѓусебно, рече Хоркс.

Како главни промени што ќе ги донесе корона вирусот, Хоркс го наведува „нормалниот“ напредок кон пост-дигиталната ера, безбедноста што ќе стане „потреба број еден“ и спојувањето на приватниот и деловниот живот, што ќе стане вообичаена за се повеќе активности.

(Иднината на човештвото) ќе се соочи со неколку опции, и ниту една нема да биде 100% точна. Тоа ќе биде мешавина од често контрадикторни трендови, но промената што не чека сепак на крајот зависи само од нас, заклучи футурологот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде