Компаниите сè повеќе објавуваат податоци за сопствените емисии, а новиот тренд ја поттикнува конкуренцијата меѓу нив во користењето на позелена енергија, пишува Аксиос.

Откако француската влада го блокираше договорот за увоз на природен гас во САД минатата есен, поради загриженост за улогата на горивото во предизвикувањето на климатските промени, помалата компанија наречена Xpansiv доби прилив на повици од енергетски компании кои ги сакаат нејзините услуги.

Xpansiv користи податоци и технологија за да им овозможи на компаниите да купуваат и продаваат производи, вклучително и природен гас, врз основа на тоа колку се чисти.

Употребата на податоци е најважната основа за напорите за намалување на емисиите, или преку владината политика или преку напорите на приватниот сектор.

Една од основните теории на управувачката практика е дека не можете да управувате со она што не можете да го измерите. Ако не знаете колкави се вашите емисии, тогаш како ги мерите?, Рече Стивен Ротстајн, експерт во Церес, непрофитна организација што поттикнува на одржливи инвестиции.

Во 2015 година, Кина, Европа, Соединетите држави и другите земји ветија во Парискиот климатски договор за намалување на емисиите на стакленички гасови до 2050 година.

Постои зголемена конкуренција за тоа како можете да бидете позелени, рече Брајан Стафорд, извршен директор на „Далиџент“, софтверска фирма која се занимава со проблеми со управувањето, вклучително и со животната средина.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде