Нивоата кај оние кои примиле две дози Модерна биле во просек 2.881 единици по милилитар, во споредба со 1.108 единици на милилитар кај оние кои примале две дози Фајзер.

Резултатите, објавени во понеделникот во писмото на Списанието на Американското медицинско здружение, сугерираат дека разликите може да се објаснат со поголемата количина на активна состојка во модерна-100 микрограми, наспроти 30 микрограми во Фајзер-Бајонтек или малку подолг интервал помеѓу дози на Модерна-четири недели споредено со три недели за Фајзер.

Надворешните истражувачи рекоа дека е рано да се заклучи дека разликата во нивото на антитела е медицински важна.

Би повикал на претпазливост заклучувајќи дека, бидејќи Модерна покажа малку повисок врв во просек, нејзината ефикасност ќе биде побавна со слабеење, рече Дејвид Бенксер, биостатистичар на Универзитетот Емори.

За ваков заклучок се потребни серија претпоставки кои се уште не се оценети.

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Орбан: Србија и треба повеќе на ЕУ, одошто ЕУ на Србија
Следната статијаВОЗНЕМИРУВАЧКО: Познат пулмолог до детали опиша како луѓето умираат во болница од ковид

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде