Епидемиолошката состојба во Израел станува се поинтригантна. Иако е земја која беше меѓу првите што вакцинираше многу висок процент на граѓани со вакцината Pfizer / BioNTech, силниот раст на случаи не запира.

Во моментов, Израел исто така бележи значително зголемување на хоспитализациите и смртните случаи. Во Израел минатата недела починаа 198 лица, 48 само за време на викендот.

Треба да се додаде дека во консултациите со Pfizer во Израел, тие досега успеаја да вакцинираат многу значаен дел од населението постари од 60 години и со третиот т.н. зголемена доза на вакцината, така што тие сега се надеваат дека ќе ги забават случаите, како и хоспитализациите и смртните случаи.

Во случај оптимистичките предвидувања на експертите да не се реализираат во следните една или две недели, ефективноста на mRNA вакцината на Pfizer, која со месеци се смета за најдобра, може да стане под знак прашалник.

Во израелскиот медицински центар Шеба, тие тестираа месечен медицински персонал кој беше вакциниран во декември минатата година и забележаа значителен пад на нивото на антитела уште во мај, но пресметаа дека вакцината сепак ќе обезбеди многу висока заштита од потешки последици од болеста; хоспитализација и смрт.

Меѓутоа, кај постарите лица во Медицинскиот центар Шеба, тие забележаа не само значително зголемување на заразените, туку и оние на кои им беше потребна медицинска нега по двете дози на вакцината.

Кога станува збор за заштита од инфекција во Израел, тие открија дека ефикасноста на вакцината се намали на 39 проценти до август, додека превенцијата од потешки форми на болеста кај постарите од 65 години се намали на загрижувачки 55 проценти.