Денот на планетата Земја е годишен настан на 22 април за да се демонстрира поддршка за заштита на животната средина. Прво одржан на 22 април 1970 година, сега вклучува широк спектар на настани координирани на глобално ниво од EarthDay.org (поранешна мрежа за Денот на планетата Земја) вклучувајќи 1 милијарда луѓе во повеќе од 193 земји. Официјалната тема за 2022 година е Инвестирајте во нашата планета.

Во 1969 година, на конференцијата на УНЕСКО во Сан Франциско, мировниот активист Џон Меконел предложи ден во чест на Земјата и концептот на мирот, кој првпат ќе се одбележи на 21 март 1970 година, првиот ден од пролетта на северната хемисфера.

Овој ден на рамнотежа на природата подоцна беше одобрен во прокламацијата напишана од Меконел и потпишана од генералниот секретар У Тант во Обединетите нации. Еден месец подоцна, сенаторот на Соединетите Американски Држави Гејлорд Нелсон ја предложи идејата да се одржи настава за животна средина низ целата земја на 22 април 1970 година.

Тој најмил млад активист, Денис Хејс, да биде национален координатор. Нелсон и Хејс го преименуваа настанот „Ден на планетата Земја“. Денис и неговиот персонал го зголемија настанот надвор од првичната идеја за настава што ќе го вклучи целиот Соединетите Американски Држави. Повеќе од 20 милиони луѓе излегоа на улиците, а првиот Ден на планетата Земја останува најголемиот еднодневен протест во историјата на човештвото.

Главните улоги одиграа клучните партнери кои не се фокусирани на животната средина. Под раководство на лидерот на трудот Волтер Ројтер, на пример, Обединетите авто работници (UAW) беа најинструменталниот надворешен финансиски и оперативен поддржувач на првиот Ден на планетата Земја.Според Хејс, „Без UAW, првиот Ден на планетата Земја веројатно би пропаднал!“ На Нелсон подоцна му била доделена наградата Претседателски медал на слободата како признание за неговата работа.

Првиот Ден на планетата Земја e фокусиран на Соединетите Американски Држави. Во 1990 година, Денис Хејс, првичниот национален координатор во 1970 година, го презеде меѓународниот и организираше настани во 141 земја. На Денот на планетата Земја 2016 година, значајниот Париски договор го потпишаа Соединетите Држави, Обединетото Кралство, Кина и 120 други земји.

Ова потпишување го исполни клучниот услов за стапување во сила на историскиот нацрт-договор за заштита на климата усвоен со консензус на 195-те нации присутни на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени во Париз во 2015 година. Бројни заедници вклучени во акциите на Неделата на Денот на планетата Земја, цела недела активности фокусирани на еколошките прашања со кои се соочува светот.

На Денот на планетата Земја 2020 година, над 100 милиони луѓе ширум светот ја одбележаа 50-годишнината во она што се нарекува најголемата онлајн масовна мобилизација во историјата.

ИЗВОРВикипедиа
претходниот член,Зошто сите Корејци наскоро ќе бидат една година помлади?
Следната статијаПравославните верници денеска ја честувуваат Велика сабота – денот помеѓу смртта и животот

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде