Повеќето луѓе се чувствувале срам во одреден момент од нивниот живот, често кога проценуваат дека направиле нешто несоодветно или погрешно. Меѓутоа, кога станува збор за токсичниот срам, тој ги надминува вообичаените граници и станува многу поинтензивен.

Токсичниот срам се јавува почесто, поинтензивно од „нормалниот“ срам и води до испрашување и сомнеж за личната вредност. Можеби најдобро се опишува како ослабувачко чувство на безвредност и самозагрозеност.

Карактеристиките на токсичниот срам би можеле да ги опишеме како:

  • Чувство на безвредност
  • Постојано се грижиме што мислат другите за нас
  • Страв да не изгледате глупаво
  • Постојано фокусирање на негативните мисли
  • Покажување лутина за да се маскира срамот
  • Постојано стремеж кон совршени перформанси за да се избегне срам
  • Избегнување на „иден“ срам, т.е. ситуации во кои може да се срамиме
  • Може да биде растргнат од мислите, не само од некои надворешни настани.
Како настанува токсичниот срам?

Чувството на токсичен срам често се развива уште од детството, кога децата се особено ранливи и чувствителни на пораките што ги добиваат од родителите, наставниците, врсниците и другите луѓе од социјалната средина.

Во оваа смисла, занемарувањето, злоупотребата на децата со пораки или експлицитни навреди за помалата вредност или безвредноста на детето играат значајна улога во формирањето на таквиот срам („Не можам да верувам колку си глупав“, „Само престани да седиш таму, ти си бескорисен“). Детето на тој начин усвојува верувања за сопствената инфериорност, кои потоа ги обликуваат неговите чувства и однесувања.

Токсичниот срам може да има оневозможувачко влијание врз лицето засегнато од него, да го наруши нивното социјално, работно и семејно функционирање и да доведе до штетно однесување како злоупотреба на психоактивни супстанции и самоповредување.

Тоа може да доведе до развој на омраза кон себе и гнев кон себе, постојан негативен внатрешен дијалог. Тоа може да доведе до развој на анксиозност, депресија, болки во стомакот, зголемен или намален апетит, прекумерен или премногу лош сон, повлекување од луѓето, срам од себе.

Како да се надмине токсичниот срам?

Ако ги земеме предвид гореспоменатите последици од токсичниот срам и колку има смисла да се работи на тоа психотерапевтски.

Во терапевтскиот процес стануваме свесни за штетните чувства, мисли и однесувања и се трудиме да изградиме здрави алтернативи за нив.

За да може човекот да го постигне тоа, потребно е да развие поголемо сочувство во однос на себе, неговата погрешност, да се прифати себеси и потоа нежно да го промени она што му штети. Исто така, да се прифатат минатите и сегашните болни искуства.

Преку надминување на токсичниот срам, човекот учи да се прифаќа и цени себеси и своите потреби, да ги изразува во комуникацијата со другите, да се залага за себе.

Надминувањето на токсичниот срам доведува до помала подложност на гнев и неговото изразување, претворајќи го негативниот внатрешен дијалог во конструктивни мисли, чувства и однесувања.

Тоа води кон градење на повеќе задоволувачки и исполнети врски, несогласување со токсични врски. Општо земено, го подобрува квалитетот на животот на една личност и го зголемува задоволството.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Србите купуваат станови во Албанија поради пет пати пониските цени
Следната статијаСтотици девојки и жени денеска протестираа пред редакцијата на Информер поради објавено интервју со осуден сериски силувач