Повеќе од две третини од најчестите несакани ефекти што луѓето ги пријавуваат по примањето вакцина против Ковид всушност не се поврзани со вакцината.

Тоа е според американските истражувачи кои ги комбинирале податоците од 12 клинички студии за вакцините и заклучиле дека 76 отсто од најчестите несакани ефекти пријавени по првата доза и 52 отсто од најчестите несакани ефекти по втората доза биле ноцебо.

Ноцебо е спротивен од плацебо ефектот и се јавува кога пациентите искусуваат негативни несакани ефекти од третманите затоа што тоа го очекуваат.

Со плацебо ефектот се постигнуваат позитивни резултати со третман кој вообичаено не би требало да има ефект, а со ноцебо ефектот пациентот постигнува спротивен здравствен резултат поради очекување на најлошото.

Ова откритие сугерира дека значителен процент од благите несакани ефекти како што се главоболките и краткотрајниот замор не се предизвикани од самите компоненти на вакцината, туку од други фактори за кои е познато дека предизвикуваат ноцебо ефект, како што се анксиозност и погрешна дијагноза на различни заболувања, објави Истражувачки тим објавен на JAMA Network Open.

Според Science Alert, тим од истражувачи од медицинскиот центар Бет Израел Диконес (BIDMC) во Бостон ги анализирал реакциите на 45.380 пациенти. Од нив 22.802 ја примиле вистинската вакцина.

Останатите 22.578 пациенти добиле плацебо, безбедна супстанција без терапевтска вредност, како што е солен раствор. Ниту еден од пациентите не знаел дали ја примил вакцината или плацебото.

По првата инјекција, 46,3 отсто од пациентите со вакцината пријавиле системски несакани ефекти, кои го зафатиле целото тело, најчесто главоболка и замор.

Поголем процент од пациентите, 66,7 проценти, пријавиле локален несакан настан, како што е болка или оток на местото на инјектирање.

Но, исто така, интересно е што пациентите со плацебо, исто така, доживеале несакани ефекти: 35,2 проценти од нив пријавиле системски ефекти, а 16,2 проценти локални.

 

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Психологот Михаил Лабковски даде потполна дефиниција за неуспехот
Следната статијаАдеми откри дека постои ветување Албанец од ДУИ да биде премиер во последните 100 дена од владата

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде