0.8 C
Skopje
Tuesday, October 26, 2021

Колумна за Марк Шагал: Сликарството како поезија

0
Марк Шагал (еврејски сликар роден во Белорусија 1887-1985) е еден од оние модерни уметници кои ја следат традицијата, и тоа со современ приод кон...

Дали правење добро некогаш ќе се „исплати“?

0
Зошто добро, а не зло? Што и да правиме постои надеж дека нашите постаки, дела и зборови некој ги евалуира. Дека не сме невидлива...

Колумна за Васко Ташковски: Фантазмогоричен свет на сликарот

0
Кога станува збор за сликарството на Васко Ташковски (роден 1937 година во Скопје) се има впечаток за посебен сликарски нерв и минуциозно создавано дело,...

Колумна за Амадео Модилијани: Таинственоста и меланхолијата на портретот

0
Сликарството и цртачкото творештво на италијанскиот сликар и скултпор Амедео Модилјани (роден во Ливорно,Италија 1884-1920) зазема круцијално место во развојот на современата светска модерна...

Општество на солидарност и злоупотреба: Зошто луѓето претендираат да бидат жртви?

0
Денеска ќе слушнете мал милион животни приказни во кои луѓето се претставуваат како големи жртви на животот. Во целата таа агонија не се предале,...

Волците ги изедоа овците или овците ги изедоа волците? Неспособните ги истиснаа способните!

0
„Нас не не мачи одливот на мозоци туку останувањето на идиотите„- Иво Андриќ Сведоци сме на секојдневно иселување на енормен број млади луѓе, таа „црна...

Споменичкиот комплекс „Македониум“ во контекст на европскиот модернизам

0
Голем дел од од споменичната продукција на македонската уметност во периодот на 50-тите и 60-тите години на 20-тиот век, несомнено припаѓа на групата врвна...

Временски и ритмички скулпторски рецепции во просторот

0
Големата хиперпродукција на Петар Хаџи Бошков (роден во Скопје 1928-2015) посветена исклучиво на неговата скулптура, несомнено спаѓа во редот на немногубројните македонски уметници кои...

Носталгичен приказ на минатото и песимистички поглед кон иднината: Каде погрешивме?

0
Како вчера да беше се сеќавам, кога бев дете 80 тите години на минатиот век, кога мајка ми ќе ми речеше - сине оди...

Органски и аноргански структурни варијации во просторот

0
Посебно место во уметничкото одбележување на светската историја на уметност му припаѓа на вајарството и специфичниот израз на големиот британски скулптор на 20 век...
7,448FansLike

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!