Причината е едноставна – здравствената заштита го штити организмот.

Ова го докажа истражувањето спроведено на половина милион луѓе на возраст од 37 до 73 години.

Невротичните луѓе кои го оценија своето здравје како лошо без физичка причина (оттука и хипохондрија) имаат помал ризик од смрт.

Се верува дека „здравите невротици“ повеќе се грижат за своето здравје и почесто бараат совет од лекар.

Друга студија ја отфрли предрасудата дека бакнувањето може да пренесе грип и разни други болести.

Бакнежот е здрав, бегајте од ракување!

Бактериите што ги разменуваме додека се бакнуваме го стимулираат имунитетот да произведе антитела.

Со еден бакнеж од околу десет секунди, беа разменети дури 80 милиони бактерии.

Експертите велат дека на овој начин се подобрува имунитетот, со што организмот се бори против болести.

Наместо тоа, ќе се разболите од помалку интимен контакт, како ракување и може да имате корист само од бакнување.