Шеф на најфреквентниот аеродром во светот за меѓународни патници изјави дека ковид пасошите се единствениот начин да се рестартираат масовните странски патувања.

Извршниот директор на аеродромите во Дубаи, Пол Грифитс, изјави за Би-Би-Си: „Не мислам дека постои алтернатива“.

Критичарите на дигиталните системи тврдат дека тие ги дискриминираат оние кои не можат да се вакцинираат.

Но, г-дин Грифитс вели дека тој е целосен поддржувач на документите, за кои вели дека се „неизбежни“.

-Мислам дека проблемот не е пасошот за вакцини и неговата дискриминација. Тоа е потребата да се прошират работите и да се има соодветна глобално рамноправна програма за вакцини, рече тој.