Речиси сите луѓе заразени со коронавирус развиваат антитела кои ги штитат од повторна инфекција најмалку шест месеци, покажаа резултатите од поголемата британска студија објавена во средата, па научниците се надеваат дека бројот на повторно инфицирани ќе биде помал.

Биобанк од Велика Британија, која спроведе нова студија, тврди дека резултатите покажуваат дека процентот на луѓе со антитела или серопреваленца постепено се зголемува во Велика Британија, што беше 6,6 проценти на почетокот на истражувањето во мај и јуни 2020 година во декември, до 8,8 проценти.

Исто така, беше откриено дека серопреваленцата на САРС-КоВа-2 е најчеста во Лондон каде е 12,4 проценти и најниска во Шкотска – 5,5 проценти.

Научниците велат дека резултатите од студијата, кои ги разгледале нивоата на претходна инфекција со коронавирус низ Велика Британија, како и колку долго биле присутни антитела кај заразени лица, може да покажат дека случаите на повторна инфекција ќе бидат поретки.

Влијание врз имунитетот

Огромното мнозинство на заболени имаат антитела кои можат да се детектираат во организмот најмалку шест месеци по инфекцијата со коронавирус, рече Наоми Ален, професор и главен научник во Велика Британија Биобанк, која го спроведе истражувањето.

Тоа покажа дека дури 99 проценти од испитаниците имале антитела три месеци по инфекцијата со коронавирус, а по уште шест месеци, тоа било случај со 88 проценти од нив.

Иако сè уште не можеме со сигурност да кажеме како тоа влијае на имунитетот, резултатите од истражувањето покажуваат дека постои заштита најмалку шест месеци по инфекцијата, рече Ален.

Таа додаде дека резултатите од студијата се совпаѓаат со резултатите од другите студии спроведени во Велика Британија и Исланд, според кои антителата од повторна инфекција можат да ги заштитат оние кои го преживеале ова заболување неколку месеци.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде