Летната сезона е во тек, а многумина ја избираат Црна Гора како место за годишен одмор. Неопходно е да се знае дека Владата на Црна Гора донесе одлука актуелните епидемиолошки мерки против коронавирусот да останат на сила од 15.07.2022 година и да бидат на сила следните 14 дена.

Со оглед на тоа што туристичката сезона е во полн ек и голем број туристи летуваат во Црна Гора, на сопствениците на туристичките компании (угостители/хотелиери) им се препорачува строго да носат заштитни маски од сите вработени, со цел спречување на Ковид-19 и одржување на работа во текот на летната туристичка сезона, соопшти тамошната Влада.

Се препорачува и носење маски на аеродроми, железнички станици и автобуски постојки, како и на места каде што има поголема групација на луѓе, а препораката особено се однесува на хронични пациенти, стари лица и имунокомпромитирани лица.

Носењето заштитна маска се препорачува кај вработените во предучилишните установи.

Натамошното следење и развој на епидемиолошката состојба може да влијае на евентуална промена на постоечките мерки – наведуваат од Владата.

Во Црна Гора во моментов има 3.104 активни случаи на коронавирус.

претходниот член,Годинава Струга е особено интересна за македонските туристи
Следната статијаПочина Ивана Трамп: Првата сопруга на Доналд Трамп