Витаминот К е уште еден витамин растворлив во масти, кој се наоѓа во три различни форми кои се многу слични едни на други.

Овој витамин е во состојба да го обезбеди организмот само со помош на бактерии кои се наоѓаат во дебелото црево.

Витаминот К често се нарекува антихемоларгичен витамин, бидејќи тоа е една од неговите главни задачи.

Сепак, таа исто така извршува многу други функции кои се многу важни за нашето тело.

Згрутчувањето на крвта е потребно за заздравување на раните и витамин К е потребен за да се регулира и да се создаде тромб што ќе го запре крварењето.

Интересно е што новороденчињата немаат бактерии потребни за производство на витамин К.

Затоа е потребно да им се обезбеди витамин К додека нивното тело не може да го синтетизира самостојно.

Витаминот К игра голема улога во спречувањето на корорнарна срцева болест.

Оваа задача ја извршува држејќи го калциумот подалеку од sидовите на артериите.

Бидејќи калциумот не е присутен, тој не може да ги оштети sидовите или да ги заглави артериите или ткивото околу нив.

Користењето на витамин К може да го регулира нивото на калциум и да го намали ризикот од камен во бубрег.

Витаминот К помага во формирање на нови и силни коски.

Протеините кои се неопходни за одржување на здрави и силни заби и коски не можат да се синтетизираат без витамин К.

Исто така, се обезбедува добра густина на коските, обезбедувајќи помала пенетрација на калциум во коските.

Извори на витамин К.

Лисниот зелен зеленчук е одличен извор на витамин К, затоа проверете дали користите спанаќ, кељ, брокула, аспарагус, карфиол, зелка, коприва, соја.

Исто така, добар извор на овој витамин се млечни производи, соино масло, црн дроб, јајца, алги, ореви, луцерка.

Препорачаната дневна доза на витамин К е како што следува: за мажи 80 микрограми, за жени 65 микрограми на ден, дури и за бремени жени и доилки.

Симптоми на недостаток на витамин К.

Недостаток на овој витамин често се среќава кај луѓе кои имаат проблеми со варењето на храната, бидејќи ја намалува способноста на организмот да го апсорбира овој витамин од храната.

Оние кои биле на операција на дебелото црево, исто така може да имаат недоволно ниво на витамин К.

Бидејќи витаминот К е вклучен во процесот на згрутчување на крвта, еден од најпрепознатливите симптоми е времето потребно за формирање на тромб.

Друг индикатор е дека луѓето крварат лесно и многу долго. Луѓето со недостаток на витамин К лесно добиваат модринки.

Повредите кои нормално би се сметале за мали кај луѓе со недостаток на витамин К може да бидат многу сериозни.