Австралија ќе преземе поактивна улога во преобликувањето на глобалните пристапи и организации, како што е Светската здравствена организација, откако пандемијата на коронавирус направи неочекуван удар врз меѓународната стабилност, рече министерот за надворешни работи на земјата.

Телото за донесување одлуки на СЗО поддржа независно истражување за кризата минатиот месец, по лобирањето од страна на Австралија и Европската унија.

Пандемијата го привлече вниманието на јаките и слабите страни на системот на Обединетите нации, рече австралиската министерка за надворешни работи Марис Пејн, додавајќи дека ниту едно друго тело не може да ја заврши работата за здравствено осигурување што ја прави СЗО.

Таа рече:

Австралија сака да види посилна СЗО што е понезависена и транспарентна.

Не можеме да дозволиме витална и практична работа што СЗО ја извршува на теренот да биде засенета од прашањата за пристапот на седиштето во Женева.

Австралија ги затегна врските со својот најголем трговски партнер, Кина, поттикнувајќи меѓународна истрага за изворот и ширењето на вирусот што првпат се појави во централниот кинески град Вухан кон крајот на минатата година.

Откако го проучи своето учество во мултилатералните тела, Австралија одлучи да ги насочи своите напори за зачувување на фундаменталните аспекти, како што се правилата што го штитат суверенитетот, спречуваат прекумерната употреба на моќта и овозможуваат трговија, рече Пејн.

Стандардите за здравство, транспорт и телекомуникации ќе бидат од суштинско значење за закрепнување на економијата по пандемијата, рече таа, повикувајќи на нови правила во областите во развој како што се компјутерската технологија, вештачката интелигенција, критичните минерали и надворешниот простор.

Не беше време за тивка дипломатија, туку време да се изрази загриженост, додаде Пејн, отфрлајќи ги стравувањата дека Австралија предизвикува „непотребен трошок“, со барањето за истражувањето на потеклото и исправноста на пристапот во третирање на вирусот.

„Кризата„ Ковид-19 “и даде на демократијата современа фаза на која може да се покаже нејзината сила“, рече таа.

Извор: theguardian.com