Иднината на здравството се оформува пред нашите очи со напредокот во дигиталните технологии за здравствена заштита, како што се вештачката интелигенција, ВР / АР, 3Д-печатење, роботика или нанотехнологија.

Мораме да се запознаеме со најновите настани за да можеме да ја контролираме технологијата, а не обратно. Иднината на здравствената заштита лежи во заедничка работа со технологијата и здравствените работници треба да прифатат нови технологии за здравствена заштита за да останат релевантни во наредните години.

Дали се плашите дека роботите ќе ја преземат работата на медицинските сестри, лекари и други здравствени работници? Дали се плашите дека вештачката интелигенција ќе го контролира светот за неколку години? Дали имате кошмари во врска со деца и возрасни зависни од виртуелна реалност, кои трчаат во нивниот непостоечки свет од соништата? Дали сте уплашени да имате генетски тест затоа што тоа може да го открие денот на вашата смрт?

Сите овие се полу-вистини, лажни вести и други имагинарни дистопии. На помодерен начин: алтернативни факти за иднината на медицината. Сепак, сите овие имаат едно заедничко нешто: стравот за непознатото место наречено иднина и она што може да ни донесе.

Но, без оглед колку е страшна иднината во моментот, не можеме да го запреме технолошкиот развој; и порано или подоцна ќе откриеме дека цели области од нашите животи се трансформирале преку разни дигитални технологии. Така, нашата задача во моментот е да се соочиме со нашите стравови за иднината со храброст; да се свртиме кон технологии со отворен ум и да се подготвиме за променливиот свет со што е можно повеќе знаење.

И како изгледа сето тоа во пракса? За да послужи како вовед, оваа статија ќе разгледа 10 начини на кои медицинската технологија ја менува здравствената заштита. За подетални анализи и дополнителни примери, ве поканувам да ја проверите книгата под наслов Водич за иднината на медицината.

  • Вештачка интелигенција
  • Виртуелна реалност
  • Зголемена реалност
  • Здравствени trackers, аномалии и сензори
  • Медицински трикастер
  • Секвенцирање на геном
  • Револуционерно развивање на лекови
  • Нанотехнологија
  • Роботика
  • 3Д-печатење

Извор :The medical futurist ;