Како училиштата ги поддржуваат најранливите семејства – образовно, финансиски и емоционално?

Лондон, Велика Британија – Дваесет и деветгодишната Ангела не спиеше повеќе од еден час за два дена кога слушна тропање на влезната врата. Отворајќи ги, таа беше изненадена кога најде голема пратка пред својата врата.

„Ништо не порачав“, рече таа на испорачателот, кој стоеше на растојание со маската и ракавици.

„Тоа е од училиштето на вашиот син“, одговори тој.

Во внатрешноста на пратката се наоѓаше асортиман на свежа и ниско калорична храна: тестенини, леќа, чили и млеко со ниска масленост.

„Почнав да плачам“, раскажува таа преку видео повик. “Се чувствував толку трогнато, затоа што се грижев минатата недела. Имавме недостаток од храна дома“.

„Тие не разбираат“


Синот на Ангела, Шејн, е ученик во Ватергејт, основно училиште во јужниот лондонски град Луишам, за деца на возраст меѓу три и 11 години кои имаат сериозни потешкотии во учењето.

Иако е и примерен, на шестгодишниот Шејн му треба постојана поддршка при учење. Роден предвреме, тој има церебрална парализа и епилепсија и е регистриран како слепо лице на кое му е неопходна туѓа нега. Тој исто така има вметнато церебрална шант, што помага да се спречи вишок на притисок и течност во неговиот мозок.

Шејн не се придржува кон нормалните навики на спиење и бара помош од основните активности, од кревање на главата до јадење. Анџела мора да биде со него во секое време во отсуство на негувател или физиотерапевт – честопати немилосрдна задача што значи дека таа често останува и без спиење во текот на ноќта.

Самохрана мајка, Ангела се откажа од својата работа како фризер за да се грижи за Шејн. Таа не добива никаква поддршка од семејството и скоро ги потроши своите заштеди за помошна технологија и други основни работи за Шејн да може полесно да функционира.

„Порано бев во можност се дружам со моите пријатели, но се изгубивме затоа што тие не ја разбираат Шејн или нашата ситуација“, објаснува таа.

Анксиозност


За време на националното затворање што започна на 24 март, 1,28 милиони деца со посебни потреби мораа да се соочат со невидени предизвици во нивните секојдневни рутини. Нивните семејства и училишта се под огромен притисок да создадат и усвојуваат нови практики за да можат да продолжат да учат од дома.

Ана Сомерсет со прибирање финансиски средства за Вотергејт и Брент Кнол и уште едно училиште во Левишам со кое Вотергејт има партнерство во форма на грасрут, добротворна акција предводена од родителите на децата со пречки во развој.

„Дури и во најдобро време, многу од овие деца се екстра чувствителни и страдаат од вознемиреност“, објаснува таа.

Рутината, нагласува таа, е клучна за нивниот психолошки раст. Кога тоа ќе биде одземено, последиците може да бидат штетни.

Покрај тоа, времето на училиште честопати претставува единствена можност децата со посебни потреби да имаат контакт со своите врсници во безбедно опкружување.


Вистинска љубов

Наставната програма на Вотергејт е прилагодена на потребите на секое дете. Пред пандемијата, часовите за хидротерапија на Шејн, како и лекциите дизајнирани за зајакнување на неговиот сензорски ангажман, помогнаа да се подобри неговата состојба. Уште поважно, објаснува Ангела, „Училиштето му дава структура што му е потребна“. Таа е загрижена дека кога тој ќе е конечно во можност да се врати, ќе биде дезориентиран и ќе се плаши да се дружи повторно, дека ќе се повлекува.

Во моментов, Одделот за образование издаде упатства дека образовните институции треба да бидат отворени за ранливите деца, како и за оние чии родители или старатели се клучни актери во образовниот систем. Вотергејт останува отворено за ограничен број ученици кои се побезбедни во училиште отколку дома. Сличен аранжман е во функција кај Брент Кнол.

По дискусијата со училиштето, Ангела одлучи дека е подобро Шејн да остане дома. На секои два дена, неговиот учител се јавува да ги провери и двајцата. Пред кризата со корона вирус, Ангела беше во можност да оди само по намирници за време кога Шејн беше во школо. Сега, таа не може да ја напушти својата куќа, ниту пак може да го однесе со себе во супермаркетот. Вентилацијата на отворено може да биде смртоносна за Шејн ако го фати вирусот, бидејќи е имунокомпромитиран и има слаб респираторен систем.

„Она што ги прави [Вотергејт] толку неверојатни“, вели Ангела, „е што тие не се грижат само за Шејн. Има и вистинска љубов кон семејствата. Не знам како знаеја дека ни треба храна – никогаш не сум ни праша “.

Целата сторија на aljezeera.com можете да ја прочитате тука