Новонастанатата ситуација со пандемијата на корона вирусот и изменетиот начин на живот во споредба пред пандемијата, а посебно со мерките за социјална дистанца и страв од заболување со корона вирусот, допринесоа до намалување или целосна апстиненција од сексуални односи.
Многумина се плашат да се ракуваат, гушкаат, а камоли да имаат интимни односи. Многу парови затворени сами во карантин или ќе ја зацврстат љубовната врска или тотално ќе се оддалечат едни од други.

Што се случуваат со вашето тело ако немате секс подолго време?

-Се наоѓаме под поголем стрес

За време на сексот, телото испушта допамин, серотонин и окситоцин, кои се познати како хормони на среќа. Напливот на овие хормони, што ги добиваме од бакнување, гушкање, а особено од оргазмот, ни помага да се опуштиме.
За некои луѓе, сексот е исто така начин на одвраќање што помага да ги одвлечат своите мисли од проблемот, што им помага да ја намалат вознемиреноста.
За среќа, мастурбацијата предизвикува сличен ефект, така што можете да си помогнете и сами. Вежбањето исто така ги зголемува нивото на овие хормони во организмот.

-Проблеми со спиење и меморија

И тука се важни хормоните на среќа. Имено, серотонинот помага во регулирање на спиењето и заради тоа понекогаш се чувствувате многу поспани по дејството. Покрај тоа, ја подобрува нашата способност да учиме, да се сеќаваме и да ја вариме храната подобро.

-Слаб имунитет

Некои истражувања покажуваат дека оргазмот може да го зајакне нашиот имунолошки систем.
Една мала студија од 2004 година, спроведена на 11 лица, открила дека оргазмите што се постигнуваат преку мастурбација ја зголемуваат концентрацијата на адреналин и пролактин во плазмата, што е протеински протеин кој има повеќе функции при за зајакнување на имунитетот.

-Вагиналните sидови стануваат потенки

Нема грижи, ако немате секс три месеци, вагината нема да се промени целосно, но подолг период на апстиненција може да предизвика некои промени.

„Сексот предизвикува зголемен проток на крв во вагината и природно подмачкување, што значи дека подолг период без секс може да предизвика вагиналното ткиво да стане помалку влажно и тенко.
Сепак, ова е поретко кај младите и здравите жени, а почеста кај жените кои поминале низ менопауза “, објаснуваат гинекологозите.

-Поголем ризик од еректилна дисфункција

Докторите предупредува дека мажите кои немаат редовен секс имаат зголемен ризик од еректилна дисфункција, особено ако се постари мажи. Редовната ејакулација го намалува ризикот од развој на рак на простата со намалување на стресот и одржување на клеточен метаболизам со постојана брзина.

-Чувство на изолираност

Ако сте навикнати редовно да имате секс, ненадејниот прекин може да ви предизвика ментални проблеми.

“Подолги периоди без секс влијаат врз луѓето на различни начини, и зависи од тоа што е вашиот сексуален нагон. Ако веќе имате силен сексуален нагон, подолг период без секс може да ви предизвика голема фрустрација. Луѓето со високо либидо во периодот без секс можат да имаат ментални проблеми. Има многу придобивки од редовниот секс, а намалувањето на стресот е само едно од нив. Не станува збор само за физичко задоволство, туку и вие се чувствувате психички поповрзани со другата личност “, објаснуваат психологозите.

Извор: metro.co.uk