Ерекција е услов за нормален сексуален живот и таа е индикатор дека вашата сексуалност е нормална а вашето тело е здраво. Честа појава е т.н утринска ерекција, а експертите одговараат што ја причинува:

Што значи утринска ерекција?
Утринската ерекција, е честа појава кај многу момчиња и мажи. Од време на време, мажите може да се разбудат со исправен пенис. Ова е најчеста појава кај помладите мажи, иако мажите од сите возрасти може да доживеат утринска ерекција.

Многу луѓе претпоставуваат дека утринската ерекција е знак на сексуална стимулација, но тоа не е секогаш случај. Утринската ерекција е веројатно одговор на вашето тело на едно од неколкуте природни појави.

Што предизвикува утринска ерекција?
Причината за утринската ерекција е веројатно повеќеслојна. Лекарите имаат неколку теории кои помагаат да се објасни зошто мажите се разбудуваат со исправен пенис од време на време, но ниту една од овие теории не е поддржана со конкретни, медицински докази. Овие теории вклучуваат:

Физичка стимулација
Иако очите се затворени, вашето тело сè уште е многу свесно за тоа што се случува околу вас. Ако вие или вашиот партнер случајно ги допретегениталиите, може да станете со исправен пенис. Вашето тело ја чувствува стимулацијата и реагира со ерекција.

Хормон се менува
Нивото на тестостерон е на највисоко ниво наутро откако ќе се разбудите. Највисок е веднаш по будењето од брзата фаза на спиење (РЕМ). Зголемувањето на овој хормон само може да биде доволно за да предизвика ерекција, дури и во отсуство на физичка стимулација. Како што стареат мажите, обично на возраст меѓу 40 и 50 години, природното ниво на тестостерон почнува да паѓа. Бидејќи ова ниво се намалува, епизодите на утринска ерекција може да се намалат исто така.

Релаксација на мозокот
За време на будењето, вашето тело ослободува хормони за да ги потикне ерекциите. Кога спиете, вашето тело ослободува помалку од овие хормони.

-Она што е појасно е она што не предизвикува утринска ерекција. На пример, потребата од мокрење не е одговорна за утринска ерекција. Некои луѓе веруваат дека утринската ерекција ги спречува да мократ за време на спиењето, но тоа не е точно. Утринската ерекција исто така не е секогаш знак на сексуална стимулација. Во многу случаи,не е предизвикана од соништа или мисли од сексуална природа.

Кој добива утринска ерекција?
Мажите од сите возрасти можат да доживеат утринска ерекција. Здраво е на која било возраст и е знак за правилно функционирање на крвта и нервниот систем во и околу пенисот. Младите момчиња може да доживеат УЕ уште од 6 до 8 години. Утринска ерекција може да се појави и кај мажи во 60-тите и 70-тите години. Таа ќе стане ретка бидејќи проблемите со ерекцијата почнуваат да се појавуваат и тие проблеми стануваат почести со одминување на возраста.

Мажите може да доживеат ерекција три до пет пати секоја вечер. Без поврзаност со она што е во вашите соништа, УЕ може да трае дури и подолго од 30 минути. Некои мажи може да доживеат ерекција по два часа од спиењето.

Целата статија може да ја прочитате на следниот линк