Пожарите што ја разоруваат Америка се десетици до стотици пати поинтензивни од просекот на последните години, тврди Коперникус.
Чадот од големите шумски пожари на американскиот западен брег достигна сè до Европа, објави во средата Европската служба за следење на климата.

Сателитските податоци од службата за мониторинг на атмосферата Коперникус (КАМС) покажаа дека шумските пожари што ги опустошија државата Калифорнија, Орегон и Вашингтон се „неколку десетици до стотици пати поинтензивни“ од просекот во последните години, објави Хина, повикувајќи се на Франс прес.

Поради силните атмосферски системи, чадот од пожар е заробен со денови над западниот дел на Северна Америка, предизвикувајќи потенцијално опасен квалитет на воздухот во градовите како Портланд, Ванкувер и Сан Франциско.Но, времето се смени во понеделникот и чадот го разнесе источен авион. Порталот Време за метро во Њујорк објави во вторникот дека е видлив на небото над Њујорк .


Ослободени се повеќе од 30 милиони тони СО2.

КАМС објави дека открило дека честичките чад од пожарот достигнале дури 8.000 километри подалеку од исток, кон северна Европа.Се проценува дека пожарите ослободиле повеќе од триесет милиони тони СО2 од средината на август.

„Обемот и интензитетот на овие пожари се далеку поголеми отколку во осумнаесет години што собиравме податоци“, рече Марк Парингтон, постар соработник за истражување на КАМС и експерт за шумски пожари, од 2003 година.

Пожарите веќе зафатија скоро два милиони хектари во западниот дел на САД, што приближно одговара на областа на државата Њу Џерси .

Загинаа 35 лица, и се стравува дека може да има повеќе жртви.

Глобалното затоплување стана една од главните теми во американскиот јавен дискурс неколку недели пред претседателските избори поради овие катастрофални пожари.

Извор : Aljazeera Balkans ;