Премиерот на Хрватска – Андреј Планковиќ, на обележувањето на годишнина од воената операција „Бура“ во Книн, инсистираше на тоа дека Србите ја напуштиле Хрватска и цинично го објасниле концептот за егзодус.

Свесни сме дека нашата победа во „Бурата“ беше трауматична за многу хрватски Срби, кои првенствено ја поврзуваат со заминувањето на дел од српското население од нивните домови и татковини во претходно окупираните области. Додека за повеќето Хрвати тоа беше првенствено присилно бегство организирано и нарачано од бунтовниците на Книн, за многу Срби денес е прибежиште од хрватските сили – рече Пленковиќ.

Исто така, знаеме дека многу хрватски Срби во слободните области на Хрватска ја делеа судбината на своите хрватски сограѓани во текот на војната, а многумина исто така беа хрватски бранители, од кои треба да се гордееме – потенцираше тој.

Важно е, додаде тој, хрватските Срби во „Буратa“ гледаат не само на егзодусот на својот народ, туку и крајот на војната, која создаде услови за нивно враќање во Хрватска, за сите оние што сакаат или ќе го сакаат тоа.

Извор: Novosti.rs