Приштинскиот премиер Авдулах Хоти во понеделникот вечерта рече дека е воодушевен од посетата на американската делегација предводена од амбасадорот Ричард Гренел.

Косово е благословено со пријатели како Соединетите држави“, напиша Хоти на својот Твитер профил.

Тој изјави дека по 4 септември, економската нормализација и договорот од Белата куќа, беше потпишана заедничка изјава на Косово и Соединетите држави со извршниот директор на Меѓународната финансиска корпорација за развој ДФЦ, Адам Боулер.

Заедно со твитот, Хоти го објави и текстот на договорот, документ во кој се наведува дека двете страни го поздравуваат брзото склучување на новиот косовско-американски договор за унапредување на инвестициите и дека сакаат договорот да стапи на сила во најбрз можен рок, односно по интерните процедури.

Новиот договор се очекува да обезбеди пристап до целиот спектар на инвестициска поддршка обезбедена од американската финансиска корпорација за меѓународен развој, како и да утврди активности во врска со корпоративната поддршка за проекти во Косово.

Извор :Alo rs ;