Од Трамп беше побарано во петок да го отвори единствениот национален споменик на комерцијален риболов во Атлантскиот Океан, бидејќи тој враќа дел од американската историја и рибарската индустрија.

Тој потпиша проглас за прогласување на отворањето, откако присуствуваше на тркалезната маса со трговските рибари во Бангор, Мејн, во која беа опфатени широк разговор за несаканите регулативи и тарифи за трговијата со морска храна.

„Го отвораме денес“, рече Трамп. На рибарите, тој им порача: „Да го решиме вашиот проблем со риболов …. Во суштина, тие ви е егзистенцијат, која претходно ви беше одземена.”

Потегот на Трамп да отвори риболов во Северо-источните кањони и морските споменици на морскиот брод, сигурно ќе отвори нов фронт во тековната правна битка околу границите на претседателските сили во однос на националните споменици. Домородните американски племиња и групи на животна средина веќе ги предизвикуваат напорите на администрацијата за намалување на големината на двата споменици во Јута.

Во овој случај, како што истакнаа некои што присуствуваа на состанокот на Мејн, претседателот не бара да ги промени границите на морскиот споменик. Групите за животна средина сепак ветија дека ќе ја тужат администрацијата на Трамп.

„Значајна промена на споменикот или неговата заштита – како што е дозволување на комерцијален риболов“, мора да ја направи Конгресот, а не претседателот “, се вели во соопштението на Бред Сивел. „Актот за антиквитети му дава на претседателот моќ да ги заштити специјалните области за идните генерации, а не спротивната моќ, да ги укине тие заштити“.

Тој додаде: „Ние сме подготвени да ја тужиме администрацијата на Трамп“.

Енрик Сала, морски биолог и основач на програмата на Приштинско Море на National Geographic, кој помогна да се создадат морски споменици во Пацификот и на други места, вели дека оставањето на границите непроменети прави разлика ако е дозволен риболов и трговија со морски плодови.

Целата сторија на nationalgeographic.com може да ја прочитате тука