Некои од најголемите кинески технолошки фирми ги прошируваат своите активности во Сингапур, бидејќи се зголемуваат тензиите меѓу Вашингтон и Пекинг.

Tencent и Alibaba го зголемуваат своето присуство во градската држава додека сопственикот на TikTok, ByteDance, се вели дека инвестира милијарди долари.Сметана за неутрална територија, Сингапур има добри врски и со САД и со Кина.Односите меѓу Вашингтон и Пекинг стануваат сè понепријателски, особено во врска со технологијата.

Tencent објави оваа недела дека „го проширува своето деловно присуство во Сингапур за да го поддржи нашиот растечки бизнис во Југоисточна Азија и пошироко“.


Новата регионална канцеларија е опишана како „стратешки додаток“ на сегашните канцеларии во Југоисточна Азија.

Апликацијата за пораки на Tencent, WeChat, се соочува со забрана овој месец во САД, заедно со TikTok, под притисок на администрацијата на Трамп за кинеските апликации и технолошките фирми.

Доналд Трамп веќе воведе забрани за кинеската телекомуникациска компанија Хуавеи.

„Имајќи ги предвид тензиите меѓу САД и Кина во технологијата и го зголемуваат ризикот од раздвојување, има смисла кинеските технолошки компании да одделат активности во Кина и надвор од Кина“, рече Томи Ву од „Оксфорд Економикс“.


Маскирање на Кина

Но, постои уште една причина зошто Сингапур е толку привлечен за Кина, според Ник Редферн, заменик-извршен директор на консултантската компанија Роуз со седиште во Велика Британија.
Глобален отпечаток.

Руи Ма, кинески експерт за технологија и инвеститор, додаде: „Видовте дека западните компании (Google, Facebook, LinkedIn и многу други) го прават свое седиште во Азија-Пацифик веќе некое време, па природно е и кинеските компании да го сметаат за истите причини.

Извор:BBC