дома животен стил Се одгледува на нашите простори, нејзиниот корен се користи како природно ѓубриво,...

Се одгледува на нашите простори, нејзиниот корен се користи како природно ѓубриво, а мешунките се вистинско богатство за организмот:

707
0

Не само што боранијата е убава, крцкава, нискокалорична храна, туку исто така обезбедува и многу клучни хранливи материи.

Младите, нежни борании се добар извор на витамин Ц, диетални влакна, фолати, витамин К и силикон (потребни за здрави коски, кожа и коса).

Тие се исто така лесни за одгледување, со дополнителен бонус за подобрување на почвата во која растат поради нивната способност да го „поправат“ азотот од воздухот во нодули прикачени на корените на гравот.

Кога нодулираните корени од грав се распаѓаат, тие го ослободуваат азотот и стануваат достапни за културата следната година засадена на тоа место.

-Едноставна е за приготовка

Повеќето од енергијата на боранијата се складираат во семето! Без дури и употреба на ѓубриво, боранијата има доволно храна за да ги храни додека не се појават нивните први вистински лисја.

Извор: Almanac.com