Полугодишен извештај за неодамнешните економски случувања и економските политики на Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија), во ова издание се разгледува економското и социјалното влијание на COVID-19 врз Западот Балкански регион.

Редовниот економски извештај бр. 17 е збирка белешки за економското и социјалното влијание на COVID-19 врз регионот на Западен Балкан, објавено во три дела.

Регионот на Западен Балкан се предвидува да влезе во рецесија во 2020 година, чија големина зависи од времетраењето на појавата на COVID-19 во Европа

Во основното сценарио, рецесијата ќе биде значителна, со раст во регионот договорниот за околу 3 проценти, но со значителни разлики по земја заснована врз економската структура и пред кризните слабости. Под претпоставка дека појапојавата COVID-19 во голема мерка е содржана до средината на 2020 година – дозволувајќи им на продолжување на економската активност, бидејќи мерките за содржување на вирусот се укинати, а финансискиот пазар и снабдувањето со синџирот на снабдување олеснуваат – реалниот раст на БДП за годинава би паднал за 3,1 процент.

Во лошо сценарио, растот на Западен Балкан би паднал за околу 5,7 проценти во 2020 година, предизвикувајќи потешка рецесија од глобалната финансиска криза. Во сценарио, несаканите ефекти избувнаа, така што мерките за ограничување не можат да бидат укинати до крајот на август, при што економската активност започна да се опоравува само во четвртиот квартал.

Регионалниот раст на Западен Балкан се предвидува да биде помеѓу -3 и -5,6 проценти

Главниот ризик за Западен Балкан е дека пролонгираната пандемија, како и подлабоката рецесија во Европската унија, може да ја отежнат распространетата економска криза.

Извор : The Word Bank ;