Премиерот на Македонија, Зоран Заев, денес објави дека може да се сретне со претседателот на Србија, Александар Вучиќ, до крајот на септември или почетокот на октомври, со цел „проширување на започнатиот проект за регионална соработка“, алудирајќи на „мини-Шенген“.

Премиерот на Македонија во Куманово истакна дека „Косово неодамна се приклучи на овој проект за регионална соработка“, дека претседателот на Црна Гора беше на последните состаноци, како и еден од членовите на Претседателството на БиХ, и истакна дека проектот треба да се започне без оглед на пандемијата.

„Работиме напорно на административно отстранување на бариерите, пред се на границите, со цел да го забрзаме протокот на стоки и патници и верувам дека на претстојните состаноци веднаш ќе имаме информации од српска страна кога тие можат да бидат продолжени“, рече Заев.