дома информација Развиен спреј за нос кој дава надежи за сузбивање на заразноста на...

Развиен спреј за нос кој дава надежи за сузбивање на заразноста на корона вирусот

839
0

Спреј за нос што треба да се инјектира еднаш неделно, може да обезбеди солидна заштита од КОВИД-19, пишува Дејли меил.

Спрејот досега бил тестиран на творови кои примиле две дози на агенсот ден пред да бидат изложени на коронавирус.

Резултатите покажале дека агентот ја намалил репликацијата на вирусот во носот на творови за дури 96 проценти, со што се намалил ризикот од инфекција и ширењето на болеста.

Вештачки создадено соединение наречено INNA-051 ќе започне со тестирање на луѓе во следните четири месеци.

Производот првично беше развиен за да заштити од вируси на настинка и грип, но сè уште чека одобрување, бидејќи сè уште не е докажано дека работи без никакви штетни последици.

Сепак, претходните истражувања покажаа дека тоа го „забрзува“ антивирусниот одговор во клетките во грлото на здрави доброволци и оние кои страдаат од астма и дека обезбедува продолжена заштита кај глувците од риновируси кои предизвикуваат течење на носот кај луѓето.

Доколку биде одобрен, тоа може да обезбеди дополнителна заштита за оние со зголемен ризик од инфекција со КОВИД-19, вклучително и постари лица и оние кои страдаат од одредени медицински состојби.

Студија што ги опишува деталите за експериментот INNA-051 е објавена на порталот bioRxiv, но сè уште не е разгледана.

Спрејот го разви австралиската компанија „Ена Респиратор“, која започна да работи на него уште пред пандемијата да го погоди светот.

Спрејот содржи молекули дизајнирани да ги стимулираат рецепторите TLR2 и TLR6 на мукозните епителни клетки кои ги обложуваат грлото и носот, за да привлечат голем број бели крвни клетки во областа и со тоа да го подобрат имунолошкиот одговор.

Тестот за прскање спроведен на творови го водеше професорот Мајлс Керол, заменик директор и раководител на одделот за истражување на јавниот здравствен институт во Англија, Портон Даун.

Д-р Кристоф Демаисон, директор на респираторниот центар Ена во Мелбурн, вели: – Воодушевени сме од тоа колку е ефикасен овој третман. Со зајакнување на природниот имунитет на творови, дојдовме до многу брзо уништување на вирусот.

Ако се покаже дека луѓето реагираат на сличен начин, придобивките од овој третман се двојни, додава Демаисон.

Луѓето изложени на вирусот би можеле многу брзо да го отстранат од телото или да се осигурат дека нема да се развие потешка форма на болеста. Ова е особено важно за ранливите групи граѓани. Покрај тоа, брзината на реакцијата го прави заразеното лице помалку контагиозно, што значи дека локалното пренесување може да се намали на овој начин.

Од компанијата велат дека средствата се осигурани доколку тестовите врз луѓе се покажат успешни, па производот може да се произведе во големи количини многу скоро.