Националното собрание на Словенија гласаше за измените и дополнувањата на Законот за трговија, со кои се забранува работа на продавници во недела и празници, а претставниците на словенечката економија не се задоволни од одлуката, пренесува порталот 24ур.

Како што е решено, продавниците со продажна површина до 200 квадратни метри на бензински пумпи, гранични премини, пристаништа, аеродроми, железнички и автобуски станици и болници ќе бидат изземени од забраната.

Исто така, во недела и државни празници ќе се отворат и преостанатите помали продавници со површина до 200 квадратни метри, доколку дејноста ја вршат трговски субјекти, односно нивни претставници, но и студенти и пензионери.

Прашањето дали продавниците треба да бидат затворени во недела и празници ја мачи јавноста во Словенија со децении.

Со тимот се занимаваше и Уставниот суд, а во септември 2003 година граѓаните гласаа за него на референдум, кога забраната беше поддржана од нешто повеќе од 57 проценти од гласачите кои излегоа на гласачките места.

Стопанската комора на Словенија се противи на амандманите донесени вчера, и најави можност за проценка на уставноста на законското решение.

Здравиот разум преовладуваше при одлучувањето за измената и дополнувањето на Законот за трговија, според кој продавниците ќе бидат затворени во недела и празници, тоа не е политичка работа – рече Лади Рожиќ, генерален секретар на словенечкиот синдикат, кој се надева дека амандманот нема да ја разгледа уставноста.

Националното собрание го усвои амандманот во вторникот, а истиот беше поднесен од партијата на левицата по иницијатива на синдикатот.

Сепак, од друга страна, се слушаат различни мислења.

Ова е закон што ќе донесе отпуштања. Тешко е да разберам дека амандманот е усвоен во сегашната ситуација, кога сите напори треба да бидат насочени кон закрепнување на економијата, наместо да ги влошува условите во важна важна индустрија како трговијата, која реализира 34 проценти од сите економски приходи во земјата – рече Марица Лах, претседател на Словенечката трговска комора.

Извор : Nova Ekonomija ;