На атолот Палмира во централниот дел на Тихиот океан, биолозите за заштита се наоѓаат во средина на еден огромен, невиден експеримент. Тие се обидуваат да го ослободат овој оддалечен остров од сите, освен неколку кокосови палми (Cocos nucifera).

Групното дрво е икона на идилични тропски острови, но исто така и агресивен инвазивен вид што излегува од домашни растенија и животни.

Отстранувајќи 99% од милионите дланки на Палмира, биолозите се надеваат дека ќе создадат повеќе простор на тринаесетте острови на атолот за автохтони шуми и морски птици, вклучувајќи ја и втората по големина колонија на црвеноножни чизми во светот. Островот е природен резерват, управуван од страна на непрофитната заштита на природата и владата на САД.

Но, трансформацијата на Палмира во лабораторија за еколошка реставрација претставува уште еден пресврт во нејзината богата историја, што вклучува служење како база на морнарицата на САД за време на Втората светска војна и плантажа со кокос. Во поново време се сметаше за потенцијален дом на тропска нудистичка колонија, депонија за нуклеарен отпад и лансирна рампа за пукање ракети во вселената.

Извор :Science ;