Начините на инфекција и симптомите на корона се главната тема на медиумите повеќе од половина година.

Факторите на ризик за инфекција со корона се нешто за што широко расправа научната заедница, а новото откритие ја шокираше јавноста!

Кинески научници утврдиле дека носењето очила го намалува ризикот од инфекција пет пати?!

Студијата е спроведена во универзитетската болница Нанчанг, над 300 пациенти. Ниту еден од заразените не носел леќи, ниту пак претходно биле подложени на операција за корекција на диоптрија.

5,8 проценти од нив имале очила најмалку осум часа на ден, што ги охрабри научниците да утврдат како носењето очила влијае на можноста од инфекција.

Утврдено е дека постојат прелиминарни докази дека очилата спречувале пациенти да го допираат лицето или да ги тријат очите, особено во случаи на миопија бидејќи ги носеле подолго од далекувидите.

Исто така, кинеските научници нагласуваат дека во очите има рецептори АЦЕ-2 за кои короната може да се „врзе“.