Во тужбата се оценува дека новиот грчки закон за азил и начинот на кој грчките власти се однесуваат кон барателите на азил „не го почитуваат европскиот закон“.

Невладината организација Оксфам и граѓанското движење WeMove Europe најавија дека во вторник ќе поднесат тужба до Европската комисија со барање да се поведе постапка против Грција за кршење на правата на барателите на азил, пренесува Хина.

Двете организации во соопштението велат дека „грчката влада не одговорила на основаните тврдења за кршење на правата, особено на континуираното грубо враќање на барателите на азил во Турција и очигледното кршење на правата на (азил)“.

Тужбата во нивно име ќе ја поднесе холандската адвокатска фирма „Де Браув Блекстон Вестбрук“ во вторник до пладне. Следниот ден, среда, Европската комисија треба да го претстави долгоочекуваниот предлог за реформа на политиката на азил во ЕУ, двонеделен пожар во преполниот камп Морија на грчкиот остров Лезбос, каде мигрантите живееја во нехумани услови.

Комисијата може да покрене формална постапка за прекршок ако некоја земја не одговори на наводите за кршење на законот на ЕУ и, по низа фази, може да одлучи да се обрати до Судот на правдата на ЕУ.

Извор : Aljazeera Balkans ;