дома информација вест Ново откритие на германски научници: Ова течност ја деактивира короната, а може...

Ново откритие на германски научници: Ова течност ја деактивира короната, а може да ја купите во секоја продавница

896
0


Новите истражувања покажаа дека вирусот Сарс-Ков-2 може да се деактивира со употреба на миење на устата. Ова беше докажано со експеримент спроведен од вирусолози од универзитетот Рур во Бохум во соработка со колегите од Бремен и Нирнберг.

Научниците велат дека високата концентрација на вирусот што обично се наоѓа во грлото и забите на заразените лица може да се намали со употреба на миење уста со специјална течност за миење на уста што може да се купи во секоја продавница и со тоа да се намали ризикот од заразено лице кое го пренесува вирусот на некој друг.

Студијата користела осум различни течности кои научниците ги мешале со честички од вируси, заедно со супстанција што имитирала плунка. .

Се покажа дека секоја од осумте различни течности ефикасно го намалuva бројот на присутни вируси, а три ја завршија работата толку добро што по 30 секунди немаше останати честички на вирусот. Сепак, научниците забележуваат дека се потребни дополнителни проверки и тестови за конечно да се потврди овој наод.

Доколку се испостави дека тоа е факт, научниците велат дека би било особено важно пациентите да ги исплакнат устата течно со течности при посета на стоматолози, бидејќи веројатноста за инфекција е многу голема, но исто така посочуваат дека не можеме да се потпреме само на течности за да се заштитиме од вируси туку е неопходно да се преземат сите пропишани епидемиолошки мерки.

Извор: Blic.rs