Кога се заразувате со корона, просечниот период на инкубација е од 5 до 6 дена, со максимален период до 14 дена, но се покажало дека болеста може да трае многу подолго, односно дека некој е заразен уште четири недели од моментот на заболување.

Иако луѓето се најзаразни кога имаат симптоми (слични на сезонски симптоми на грип – треска, кивање, кашлање), постојат индикации дека некои луѓе можат да го пренесат вирусот иако немаат никакви симптоми или дури и пред да се појават симптоми, што не е невообичаено за други вирусни инфекции.

Сепак, она што ги загрижува некои стручњаци е што заболените биле позитивни долго време, дури и за еден месец и подолго.

Проф. Д-р Горан Станојевиќ, доктор со искуство во лекување на корона вирусот и еден од координаторите на болницата „Ковид“ во Ниш, објаснува за „Блиц“ дека вирусот обично трае две недели, но дека во својата пракса тој наишол на случаи кога пациентите биле заразени подолго од тој период, и со поблага или асимптоматска клиничка слика.

Постојат различни причини, но најчесто тоа е последица на реакцијата на самиот организам, дека е во т.н. соживот со вирусот. Пациентот поминува со одредена симптоматологија, сè е во ред, се санира по 14 дена, но дури и по тој период, тестот е се уште позитивен. Значи, човекот се чувствува излечен, но тој сепак е потенцијален носител – објаснува д-р Станојевиќ.

Дури и по 14 дена, вирусот сè уште може да се најде во грлото и фаринксот, од каде се зема брисот, па понекогаш е потребно време за тој целосно да се изгуби.

Иако не постојат правила, некои показатели сугерираат дека тоа траело подолго кај оние лица кои имале поблага клиничка слика.

Кога пациентот има поблага клиничка слика, па дури и нема симптоми, тој пие мултивитаминска терапија и треба да остане изолиран сè додека не добие негативен тест. На моето место во Хол Чаир во Ниш, каде што имавме пациенти со поблага клиничка слика и лица без никакви симптоми, забележавме дека добија негативен тест по петти пат од тестирањето. Порано тоа ги правеше луѓето нервозни бидејќи се чувствуваат добро, но сепак го имаат вирусот во нив. Затоа е многу важно да почекате да исчезне целосно. Читајќи ги резултатите од студиите од други земји, ова не се случува само кај нас, има примери од други земји каде што пациентите подолго се позитивни – вели д-р Станојевиќ.

Токму заради должината на позитивноста, на некои им се чини дека болеста сега трае подолго, но и заради потешките клинички слики кај некои пациенти. Епидемиолог проф. Д-р Бранислав Тиодоровиќ објасни за „Блиц“ дека причината е што има повеќе извори на инфекција, односно дека има повеќе носители на вируси, така што количината на внесениот вирус е поголема. – Кога имате повеќе извори на инфекција, многу повеќе носители на вируси, постои поголема можност за земање поголема количина на вирус. Не е важно дали сте зеле помала или поголема количина на вирус, тоа значи дека кога и да се присутни многу вируси во организмот, тоа ќе предизвика не само заболување на респираторниот тракт, туку и системско заболување – објаснува професорот Тиодоровиќ.

Оваа болест, вели тој, се претвора од респираторно во системско заболување и тоа главно се однесува на оние луѓе кои веќе имаат болест, а потоа имате пациент со многу потешка слика пред вас, и затоа третманот трае подолго.

Извор: blic.rs