Часови преку Интернет само во случај на прогласување природна катастрофа и нарачување строг карантин, велат родителите.
Членови на здружението „Нашите деца“ од Мостар организираа протестна прошетка по улиците на градот, незадоволни од мерките и упатствата што се однесуваат на учениците и наставниците во училиштата од кантонот Херцеговина-Неретва (ХНК), донесени кон крајот на август од кантонското Министерство за образование, во договор со Институтот за јавно здравје на Хрватскиот народен театар, јавува агенцијата Анадолија.

Родителите велат дека се свесни дека изолираниот и индивидуален отпор нема да вроди со плод и дека единствената шанса за сите е идна координирана и заедничка акција. Тие бараат „нормално школување“, а наведуваат и дека решиле да протестираат затоа што ресорното министерство претходно ги игнорирало сите нивни барања.

„Бараме целосните часови да не одат во самоизолација во случаи кога некои од учениците се позитивни на вирусот корона. Исто така, бараме да се измери температурата на учениците дома пред да започнат со училиште и организацијата на часовите да се прилагоди во групи на расположивиот простор во училницата, а не да се поправи дека максимум 15 ученици можат да останат во училницата. Бараме и организација на голем празник на отворено, секој работен ден во сите училишта и сакаме да испитаме какво влијание можат да имаат мерките што се во сила денес врз психо-социјалниот развој на детето “, изјави портпаролот на Здружението Мирјана Лаганин.
Таа исто така истакна дека од денот кога започнале часовите во Хрватскиот народен театар, голем број родители се пожалиле на Здружението за начинот на кој се организираат часовите.

„Имавме, на пример, случај на самоизолација на дете, утврден бидејќи е заразена мајката на дотичното лице. Лекарот не сакал да нарача тест затоа што детето немало никакви симптоми, додека исто така училиштето не му дозволувало да дојде на час додека не достави тест и докаже дека е негативен за короната.

Наставниците исто така не се задоволни од ротацијата на групите, верувајќи дека тие можат да се организираат сосема поинаку. Затоа, ќе се обидеме да разговараме со властите, а Управниот одбор на Здружението ќе донесе одлуки за понатамошните чекори. Денес, секој што ги поддржува нашите барања може да потпише петиција и со тоа дополнително да не поддржи. Главниот услов е онлајн часовите да можат да се организираат само во случај на општ карантин “, додаде Лаганин.

Мерките мора да бидат прилагодени на реалниот живот.

Членот на Управниот одбор на Здружението, Драган Муса, рече дека родителите одат до крај и дека нема да се откажат се додека не бидат донесени измените во мерките за настава. Министерството повторно повика на интервју.

„Мерките мора да бидат прилагодени на реалниот живот. Промените во распоредот на училиштата веќе се објавени денес и ова води кон нови прилагодувања. Искуствата се невообичаени. Потребно е да се прилагодиме на ситуацијата и некако да организираме сè. Прашањето е како да се постапи доколку се смени распоредот. Немаме ништо против настава преку Интернет, но само во случај на прогласување природна катастрофа и нарачување строг карантин. Ние сакаме мерките да бидат прилагодени на родителите и децата “, рече Муса.

Родители од кантонот Западна Херцеговина исто така се вклучени во Иницијативата на здружението на родители.

Извор : Aljazeera Balkans ;