Научниците од Минесота откриле траги од коронавирус во примероци вода од плажи, но тие забележуваат дека веројатноста болеста да се пренесе преку водни површини е мала, пишува Дејли меил.

Истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Минесота на почетокот на јули тестираа примероци на вода од осум плажи покрај езерото Супериор, додека на четири од овие места беа пронајдени мали количини на вирусот САРС-КоВ-2.

Според изјавата на Универзитетот, нивото на присуство на вирус било помеѓу 100 и 1.000 единици на литар вода, што е околу 10.000 пати помалку од нивото на присуство на вирус во отпадните води.

Иако во моментов нема индикации дека вирусот може да се пренесе преку вода, како што е можно со бактериите како што се салмонела и ешерихија коли, откритието може да покаже колку вирусот се шири низ околните заедници.

Д-р Ричард Мелвин, доцент на Медицинскиот факултет, рече дека верува дека пливачите го пренесуваат вирусот во вода, наведувајќи дека заразените луѓе можат да го носат вирусот во столицата еден месец откако ќе исчезнат симптомите.

-Ризик за зараза постои и во вода

Во меѓувреме, Медицинскиот факултет на Универзитетот во Минесота наложува посетителите на плажите да носат маски и да вежбаат држејќи се на растојание, бидејќи ризикот од инфекција сè уште е далеку поголем на копно.

Извор: Nova Ekonomija