МОН ја презентираше новата национална платформа за онлајн настава. Наставничката и десетина ученици од одделението се вклучија на час по информатика.

На екранот се гледаа имињата на присутните и беа означени оние кои во моментот зборуваат. Решаваа краток квиз. Им беше доделена и домашна задача со означен рок до кога да ја испратат. Вака изгледаше симулацијата на еден онлајн час преку новата платформа.

Министерката Царовска вели ова е само пример и тврди дека платформата може да поддржи работа и со поголеми одделенија од 30 или 35ученици.


40 000 ученици кои немаат услови за онлајн настава, ќе ги следат часовите преку кратко видео кое ќе се прикажува на некој од каналите на националниот сервис.

Дополнително наставниците ќе треба да им испечатат материјали и да ги достават до секое дете преку родителите а потоа да се вратат на оценување.

Извор : Сител ;