Шведската полиција се бори со вкоренетите криминални „кланови“ кои имаат паралелни системи на управување, во време на ескалација на насилството во земја.

Десетици криминални банди кои се обврзани на семејна лојалност и не обрнуваат многу внимание на законите, денес имаат значително влијание во некои од најсиромашните области на Шведска, посочуваат експертите.

Пукотниците и експлозиите станаа секојдневен настан во градовите низ целата земја. Медиумите пишуваат за војната на нарко дилерите, уцените, одмаздите и сведоците кои се премногу исплашени да откријат што било.

Дали сте го гледале филмот” Кум “? Тогаш знаете како е

-рече новинарката Јохана Бакстром Лернеби, автор на книгата за едно од најпознатите криминални семејства во Шведска.

Членови на банда поврзана со семејството за кое пишуваше неодамна завршија на насловните страници на шведските медиуми кога во август поставија импровизирани бариери на улиците за време на спор со ривалска група, запреа автомобили и побараа лични документи од патниците.

Извор: Jutarnji.hr