Новата студија открива дека луѓето со обоена кожа се изложени на поголем ризик отколку белците на хоспитализација и смрт од коронавирус.

Луѓето со обоена кожа имаат значително поголема веројатност од белите луѓе за позитивен тест за Ковид-19 – и се изложени на поголем ризик од хоспитализација и смрт кога ќе бидат дијагностицирани – согласно новата студија која ги разоткрива расните разлики меѓу милиони пациенти со коронавируси низ Америка.

Истражувањето, објавено во средата од страна на Епичката здравствена истражувачка мрежа Кајзер (KFF), ги анализира здравствените податоци на околу 50 милиони пациенти од 53 здравствени системи низ 21 држава.

Во него се известува дека пациентите со шпанско потекло имаат повеќе од два и пол пати поголема веројатност од белите пациенти да имаат позитивен резултат. Во меѓувреме, црните и азиските пациенти имале скоро двојно поголема веројатност од белите луѓе да добијат позитивен резултат.

Хоспитализацијата и стапката на смртност беа драматично повисоки за луѓето со обоена кожа. Меѓу пациентите со шпанско потекло, хоспитализациите биле повеќе од четири пати повисоки отколку кај белите луѓе, додека кај пациентите со црнечко потекло повеќе од тројно повеќе, се вели во извештајот.

И стапката на смртност е повеќе од двојно поголема кај црните и шпанските пациенти отколку кај пациентите со бела боја.

Во меѓувреме, новата анкета покажува како економското влијание диспропорционално влијае на луѓето со обоена кожа во САД.

Истражувањето, објавено во средата од страна на НПР, Фондацијата Роберт Вуд andонсон и Факултетот за јавно здравје на Харвард ТХ Чан, откри дека 72% од латино-домаќинствата имаат сериозни финансиски проблеми за време на пандемијата – двојно поголем број на бели домаќинства.

Над половина од испитаниците од Црна и Индијанци, 60% и 55%, соодветно, пријавиле економски тешкотии и 37% од азиските домаќинства.

Извор: Theguardian.com