Главниот град на Шпанија од неодамна е во целосен карантин.

Владата на Шпанија донесе одлука за воведување на карантин во Мадрид откако бројот на ново заразени со смртоносниот вирус корона значително се зголемуваше од ден на ден.

Слични тенденции зафаќаат и други европски метрополи, а најзасегнати засега се италијанските градови.

На ниво на ЕУ се предлагаат нови мерки за спречување на ширење на вирусот, меѓу кои и затворање на рестораните и кафулирањата и прохибиција за точење на алкохол.