По повеќе од четириесет години започна реконструкцијата на вилата на Тито во срцето на Златибор.Овој репрезентативен објект, кој е под државна заштита, ќе се претвори во музеј, додека околу вилата се гради спа центар со отворен и затворен базен и луксузна зграда со станови.

Поранешната шума околу вилата веќе е исечена, градежните работници работат со полна пареа, а претставниците на инвеститорите за нашиот труд посочуваат дека вилата на Тито, зграда со луксузни апартмани и спа центар ќе формираат уникатен комплекс што ќе им биде достапен на љубителите на воздухот во Златибор од јануари.

Вилата е изградена пред 83 години, а оттогаш е реновирана само еднаш, некаде помеѓу 70-тите и 80-тите години. Апсолутно ништо не останува од предметите на Тито, поради што сега интензивно бараме експонати кои ќе го красат неговиот ентериер. Кога ќе се претвори во музеј, ние нема да наплаќаме влезни такси. Во негова непосредна близина ќе има базени, но и мини ботанички градини, авантуристички парк и игралиште – изјавува за „Ало!“ Данко Враховац, еден од претставниците на инвеститорите на новиот комплекс на Златибор.

Во моментов се обновува кровната конструкција на вилата на Тито, бидејќи истекуваше со години, а потоа се планира поставување на хидроизолација и дренажа на темелот.

Историја на вилата

  • изграден пред Втората светска војна, според некои податоци во 1937 година.
  • вилата е изградена од белградскиот адвокат Александар Аца Павловиќ, кој придонесе за подобрување на туризмот во Златибор
  • вилата беше одземена од државата во 1945 година.
  • не е познато колку пати Тито останал во него
  • Во 2012 година им беше вратен на потомците на поранешниот сопственик, кој потоа му го продаде на инвеститорот.

Извор : Alo rs ;