Семејството е задоволно од пресудата. Тие веруваат дека конечното осудувањето е законско, но знаат дека никогаш нема да ја ублажат болката од губење на синот и внукот.

Од првиот ден, па и сега кога беше објавена конечната пресуда, секое сеќавање на тој настан повторно ги потресе, како и денот кога го загубија Роко. Затоа ве замолувам да не ги вознемирувате – рече Петра Самоборец, адвокат на семејството на починатото момче Роко Бегоња, кој почина од црвена треска пред пет години поради медицинска небрежност на педијатарот од Задар, Примариус Др. Дарко Радман.

На крајот на август, окружниот суд во Славонски Брод ја потврди пресудата на општинскиот суд во Задар за несовесно постапување, и др. Радман беше осуден на безусловна казна затвор од една година.

На 15 февруари 2015 година, Роко беше донесен во детската амбуланта во Здравствениот дом во Задар поради влошената здравствена состојба, но др. Радман како дежурен педијатар, не успеа да изврши итен медицински трансфер на детето во општата болница Задар за хоспитализација и прегледи.

Последиците беа фатални и три дена подоцна почина шестгодишниот Роко.

Адвокатот Самоборец од адвокатската канцеларија Мажариќ и Луи од Загреб го застапуваше семејството Бегоња во судницата уште од првиот ден, учествувајќи во секоја фаза од оваа тешка и болна постапка.

Сите овие денови по донесувањето на второстепената пресуда, бевме во контакт. Семејството ме овласти да давам изјави за медиумите, но тие не сакаат да излезат во јавноста.

Нивната болка е сè уште свежа, секое споменување на случајот, особено во јавноста, им предизвикува големи страдања. Родителите и целото семејство живеат заедно и на сите им е тешко да се соочат со тоа – рече Самоборац, додавајќи дека семејството не сака да коментира за висината на изречената санкција.

Извор: Слободна Далмација