дома информација вест Криумчарите на мигранти изнаоѓаат оригинални идеи да пренесуваат мигранти и да наплаќаат...

Криумчарите на мигранти изнаоѓаат оригинални идеи да пренесуваат мигранти и да наплаќаат „дебело“ за своите услуги

791
0

Обвинителство на БиХ го обвини жителот на Травник, Мурис Пуриќ, за учество во шверц на пакистанскиот А.К., илегален мигрант, кого се обиделе да го однесат во Швајцарија преку границата со БиХ.


Во обвинението се тврди дека Пуриќ прибавил туѓ патнички документ во БиХ и дозвола за престој во Швајцарија, што му ги дал на илегален мигрант, како и дека на вработените во автобусот им рекол дека тој е наводно хендикепирана личност која не знае да зборува.

Обвинетиот и илегалниот мигрант беа спречени од криумчарење, кога беше откриено дека пакистански државјанин користел документи на БиХ, кои биле издадени на друго лице, по што Граничната полиција спречи шверц на мигрантот – вели м-р Борис Грубешиќ, портпарол на Обвинителството на БиХ

Извор: Novosti.rs